Честит V-Day!

By February 14, 2021Uncategorized

Как празникът на влюбените се превърна в ден за обяснение в любов към жените

На 14 февруари, 1998г. в Ню Йорк, авторът, драматург и активист Ева Енслър поставя своята прочута постановка “Монолози за вагината” в един по-различен формат. Този път, събитието е организирано като благотворителен бенефис, който събира над 250 хил. долара за местни организации против насилието над жени. Така се ражда V-Day – световен ден за активизъм срещу насилието над жени и момичета. 

Този ден поставя началото на организацията 501(c)(3), чиято мисия е да набира фондове и да насочва вниманието към прекратяване на насилието срещу всички жени и момичета, които се определят по този начин, както и към тези, които се идентифицират с полова флуидност, но търпят агресия заради своя личен избор.

Ева Енслър е цитирана да казва, че именно реакциите на жените към нейната постановка са я вдъхновили за стартирането на „Денят В“. Буквата V изразява победата (victory), Валентин (от празника за св. Валентин) и вагина. 

Оттогава насам са се състояли хиляди събития под името V-day, а събраните суми са надхвърлили 100 милиона долара в подкрепа на организации срещу насилието на жени в над 200 държави. 

След развитието си, движението се разраства до различни форми на изкуството, съчетани с активизма. Така например са организирани множество прожекции и литературни четения. В това число широко популяризираният документален филм „Докато насилието не престане“ (2004г.) с участието на Джейн Фонда, в което се разглеждат различни инициативи, свързани с V-Day по света. Африканските Конго и Кения, страните от близкия Изток, Мексико и много други държави в световен мащаб получават подкрепа по отношение на своите жени, преживели насилие и превенцията срещу домашната агресия. 

Основната мисия на V-Day е да повдигне въпроси, свързани с насилието и ограничаването на свободите на жени (вкл. трафик на хора), както и набиране на средства, които подпомагат образователната, защитната и законодателната система.

 

Основните принципи и вярвания зад движението са:

  • Изкуството има силата да трансформира мисленето и да вдъхновява хората да реагират
  • Продължителните социални и културни промени се разпространяват от обикновени хора, които вършат необикновени неща
  • Местните жени най-добре познават своите общности и техните нужди и могат да се превърнат в непримирими лидери
  • Трябва да погледнем към пресечната точка между раса, класа и пол, за да разберем насилието срещу жените

 

Изт. https://www.vday.org/ 

Safe
EXIT