За кампанията

#РаноБудна обединява ценна информация, вдъхновяващи истории и безплатна, професионална подкрепа за жени, които се намират в предизвикателен етап от живота си. Основна мисия на кампанията е да осведомим жени и техните близки за #ПървитеЗнаци, че се намират във връзка с насилник.

Кои са #ПървитеЗнаци?

Често #ПървитеЗнаци не са свързани с физическо насилие, но са червената лампичка, която светва, ако определена връзка е токсична. Te могат да бъдат объркващи, дори невидими. Менторите на Emprove са постоянно на линия, за да помогнат с практически насоки в този несигурен момент. В кампанията #РаноБудна комуникираме онова, което знаем oт опит за тези знаци и как да ги различите.

Вдъхновение от #ЖенитеSurvivors

#ЖенитеSurvivors са неизменна част от #РаноБудна. Тяхна е заслугата за куража и мотивацията, които нашата инициатива цели да вдъхне. Те говорят на жените, които самите те са били в даден момент – онези, които се чувстват сами и неразбрани в трудната ситуация, която могат и трябва да преборят. Част от това се случва и чрез вълнуващи практични предизвикателства, които събуждат вътрешните суперсили на всяка жена.

Ранното разпознаване на токсичните връзки е най-добрият начин да се избавите от такава, да запазите живота си щастлив, самочувствието си високо и да предпазите от емоционално и физическо нараняване всеки, замесен в отношения с насилник.

#ПървитеЗнаци, че се намирате във връзка с насилник*:

Усещате напрежение, при започването на разговор, защото често той преминава в караница, за която вие сте посочена за „виновна“

Обвинявана сте, че не сте „нормална“ и имате много лични проблеми, с които трябва да се справите

Имате усещане, че ако той не поиска, никога няма да може да се разделите, защото „няма да ви пусне“

Виждате всичко положително, което прави за вас и лесно игнорирате собственото си чувство за нередност

Заплашва ви, че ако се разделите ще „ви съсипе живота“ или „ ще се самоубие“

Често се чувствате манипулирана и принуждавана да правите неща, които всъщност не искате.

Губите се между това „кое е редно“, „кое е нормално“ и „къде е вашето чувство - как да го разпознаете и да му се доверите“

Попадате в ситуация на публично унижение – пред непознати, приятели, родители или собствените ви деца.

* Събрано от опита на терапевти и потърпевши жени. Списъкът с #ПървитеЗнаци расте със споделените истории.

Кратки практически предизвикателства, които будят суперсили:

Изброй своите 5 лични „АЗ МОГА“ умения

Чудиш се от къде да започнеш? Това може да са лични постижения – конкурси, работни успехи, проекти, дори хобита като рисуване, спортуване или вкусните кексчета, които приготвяш!

Застани пред огледалото и посочи 5 неща, които харесваш в себе си

Това може да са черти от твоя външен вид или характер. Това, което хората харесват в теб или нещо уникално, за което само ти знаеш. Ще се учудиш

Запознай се с нечия вдъхновяваща история

Пусни си публична реч или лекция на някоя силна личност. Прочети биография или изгледай филм за някой, който е обърнал представите на обществото. Или просто намери история, подобна на твоята, за да видиш, че щастливата развръзка е възможна.

Раздай любов на едро

Настрой си таймер за 3 минути и в рамките на това време пиши на максимален брой близки със сърдечен коментар, харесване на тяхна публикация или просто съобщение, че са важни за теб и са страхотни! Имаш само три минути, така че не му мисли много – просто раздай ЛЮБОВ НА ЕДРО! *вдъхновено от Superbetter, 2015

Позволи на слънцето да те окрили

Има дни, в които усещаме, че не можем да постигнем нищо. Ако днес е такъв ден, какво ще кажеш за чифт крила? Излез навън и позволи на слънцето да напече раменете ти за поне 10 мин – гарантираме ти доза окриление!  

*вдъхновено от Superbetter, 2015

Позволи на слънцето да те окрили

Има дни, в които усещаме, че не можем да постигнем нищо. Ако днес е такъв ден, какво ще кажеш за чифт крила? Излез навън и позволи на слънцето да напече раменете ти за поне 10 мин – гарантираме ти доза окриление!  

*вдъхновено от Superbetter, 2015

Открий гласа си

Прочети вдъхновяваща любима поема на глас или изпей любимата си песен С ПЪЛНО ГЪРЛО! Оказва се, че кислородът, който ще погълнеш в тази активност, вече активира отделянето на ендорфини в тялото ти!

*вдъхновено от Superbetter, 2015

Изкопчи си музикална прегръдка

Пиши на приятели, колеги, семейство – нека ти изпратят три свои любими песни. Ако искаш избери тема – например “Спокойствие” или “Начало на нов ден”. Това ще е твоята нова музикална прегръдка от близките, винаги, когато имаш нужда от тях!

 *вдъхновено от Superbetter, 2015

Върни си щастие от миналото с песен

Винаги свързваме събития в живота си с песен – независимо дали са важни случки или просто миг от пътуване в колата. Пусни си песента, която в даден момент те е правила щастлива. Затвори очи и се върни назад във времето, за да уловиш тази емоция!

Подари си малка грижа

Направи нещо изключително простичко – разресване на косата, кратко упражнение за разтягане или облечи любима дреха. Не пропускай малките комплименти към себе си, те носят голямо удовлетворение в дългосрочен план.

Донеси доза щастие на някого

Избери някой, на когото да напишеш или кажеш, че се справя чудесно, с това, което е захванал или да го окуражиш за предстоящо събитие.

*вдъхновено от Superbetter, 2015

Прегърни се

Много хора прелетяват през живота си във вечна вътрешна кавга или разочарование с тялото си. А то е наша скрита суперсила. Отдели си минутка, за да се прегърнеш и да му отдадеш твоята радост и благодарност за това, което е.

*вдъхновено от Superbetter, 2015

Очаквайте скоро нови предизвикателства и #ПървиЗнаци и се запишете, за да не изпуснете нищо.

Subscribe to receive an update when available