Кои са първите признаци, че един мъж се нуждае от емоционална подкрепа?

By November 14, 2022Mental Health

Не е случайност, че ноември събира две важни теми в себе си:  борбата с насилието над жени и грижата за мъжкото здраве. Между тях има неразривна връзка – тънка, но пълна с логика. Грижата за менталното здраве при мъжете е директна превенция на домашното насилие. Този месец активно ще рушим стигмата около мъжкото ментално здраве и всички заблуди покрай него с примери и съвети. Целта ни е да нормализираме това мъжете да търсят подкрепа и да се грижат повече за душата си. 

Тук на помощ идва Матей Иванов с неговите над 15 години терапевтичен опит. Освен страхотен специалист, Матей е мъж, който има задълбочен опит в подобряването на емоционалното състояние на други мъже. Днес ще разберем от него кое води до ментална криза при мъжете и кои са сигналите, че такава е налице. 

снимка: Добрин Кашавелов

Терапевт Матей Иванов:

Мъжете са по-склонни да изпитват трудности при намирането на емоционална подкрепа и разбиране в сравнение с жените. 

Очакванията на обществото и стереотипите, свързани с традиционните полови роли, които най-често гласят: „Мъжете винаги са силни!“; „Мъжете не плачат!“; „Споделянето е признак на слабост!“; „Мъжът трябва да действа, не да чувства!“ и др., могат да бъдат вредни за тях.

От мъжете често се очаква да са силни, да изкарват прехраната и да се грижат за сигурността в семейството, да са доминиращи и стабилни във всяка една ситуация.

Поради тази причина, мъжете рядко имат на кого да разчитат и към кого да се обърнат за подкрепа, за разлика от жените например.

Така повечето мъже пазят и задържат много неща в себе си – стрес на работното място, криза във взаимоотношенията или проблеми в семейството; финансови затруднения, неудовлетвореност, безсилие и др.

Тези стресови фактори се натрупват с времето и при липсата на умения и механизми за справяне, стресът и претовареността се проявяват в личния живот, връзките и кариерното развитие на мъжа.

В тези сфери от живота на мъжа можем да забележим и първите признаци за нуждата от емоционална подкрепа. Най-често срещаните маркери и сигнали за това са:

  • злоупотреба с алкохол и наркотици; 
  • здравословни оплаквания;
  • проблеми със съня и храненето;
  • промяна в поведението;
  • компенсации чрез преработване;
  • безразборни сексуални контакти;
  • необмислени решения;
  • излагане на риск и др.

 

Очаквайте следваща статия на тема: 

Конкретни казуси от практиката на терапевт Матей Иванов на мъже, които страдат от емоционална травма или тревога.

 

Leave a Reply

Safe
EXIT