Благодетели на пробуждането: три въпроса към Лин Чарлз

“Пробуждане между редовете” се оказа истински символ на трансформацията – такава, на която е способен всеки от нас. Проектът претърпя множество метаморфози – от курс по творческо писане за жени, преживели насилие, през литературно четене на техните разкази, до създаване на картини по тях и изложба в една от най-големите галерии в България. Всъщност предстои  още едно финално разгръщане, но за това ще споделим в следваща публикация.

И ето, че сега картините-истории от изложбата живеят съвсем нов живот, приютени от благодетели с големи сърца. Днес те срещаме с един от тях – заместник-посланикът на Великобритания в р. България – Лин Чарлза. На събитието, в което представихме оригиналите от “Пробуждане между редовете”, г-жа Чарлз успя да се сдобие с цели две картини – “Тя” и “Майка”. Те вече красят стените на Британското Посолство, а за нас е огромна чест пробуждането да получи такова признание от подобна институция. Ето как отговори Лин Чарлз на въпросите, свързани с нашата любима тема – пробуждането. 

Лин Чарлз с Мила Табакова, авторът на картината “Майка”

Защо избра точно тези картини? 

Избрах “ТЯ”, защото бях привлечена от контраста между красивите меки,  пастелни цветове и напрежението и силата на стиснатата ръка на жената. 

“МАЙКА” ме привлече, защото ми напомня на илюстрация от книга и е уловила по простичък и директен начин връзката между дете и майка. 

Лин Чарлз с картината “ТЯ” на художника Кирил Златков

 Какво означава за теб “Пробуждане”? 

“Пробуждане” за мен предполага момента на осъзнаване и разбиране на миналото, съчетан с чувство за възраждане и възможност за бъдещето. 

 

Какво би казала на някой, който се нуждае от силни думи в този момент?

Бих казала следното: вярвам, че нещата могат да се променят към по-добро, недей да се съдиш прекалено строго и прекарвай време с хората, които сърдечно ти желаят най-доброто и те карат да се чувстваш добре заради самата теб.

Лин Чарлз с основателката на EMPROVE – Олга Минева

Leave a Reply

Safe
EXIT